Dr. Dicsőfi Sándor Zsolt, fogorvos, Miskolc

Dr. Dicsőfi Sándor Zsolt

Making the future

nti-tss

Az éjszakai fogszorítás nem betegség, hanem az egyént ért napi stresszre adott válaszreakció az alvás REM (rapid eye movement) fázisában. Ebben az alvási fázisban történik a napközben átélt események újra feldolgozása. Ilyenkor a legnehezebb felébreszteni az alvót. A vázizmok megfeszülnek, fogszorítás és akaratlan végtagmozgások jönnek létre. Agyunk ebben a fázisban szelektálja a felesleges információkat és rögzíti a fontosakat. A napi konfliktusok REM fázis alatti újra feldolgozása leggyakrabban a fogak görcsös összeszorítását okozza. Ez ébredés utáni nyak és hátfájáshoz, fejfájáshoz, fülzúgáshoz, kialvatlansághoz és a fognyakon lévő kopáshoz vezet.

Kezelés

Ezt a nem kívánt állapotot megszüntető, jelenleg a legkorszerűbb készülék az NTI-tss (Nociceptív Trigeminális Inhibíciós Tenzió Szupressziós Szisztéma). Ez a metszőfogak kizárólagos érintkezése miatt a fogágyból kiinduló érzőidegek védő reflexein alapuló rágóizom ellazulást okoz.

NTI-tss készülék használat közben - Dr. Dicsőfi Sándor Zsolt, fogorvos, Miskolc NTI-tss készülék gipszmintán - Dr. Dicsőfi Sándor Zsolt, fogorvos, Miskolc NTI-tss készülék használat közben - Dr. Dicsőfi Sándor Zsolt, fogorvos, Miskolc

Az USA Gyógyszerengedélyezési Hivatala (FDA) megelőző és terápiás eszközként minősítette az NTI-tss harapásemelőt.