Dr. Dicsőfi Sándor Zsolt, fogorvos, Miskolc

Dr. Dicsőfi Sándor Zsolt

Making the future

fogfehérítés

A fogfehérítés több mint 30 éve sikeresen alkalmazott fogászati beavatkozás. A fehér fogak mindenképpen az egészség, az igényesség és a fiatalság ismérvei. Számos szociálpszichológiai tanulmány igazolta, hogy a szép mosolyú ember a többiek számára megnyerőbb, szimpatikusabb, ugyanakkor saját maga is tele van önbizalommal - ezáltal nem csak a magánéletben, de a munkában is sikeresebb lehet.

A fogfehérítés alapja a kémiai oxidáció. A fogszövetben található kettős kötéssel rendelkező hosszú molekulaláncok azok amelyek az elszíneződéseket okozzák. Ha reakcióba lépnek a fehérítő anyagban lévő oxigénnel, kissebb, rövidebb és ezáltal világosabb molekulák keletkeznek, így megváltozik a fog színe.

Az elszíneződés főbb okai:

Életkor / Dohányzás / Öröklött / Tetracycline - Dr. Dicsőfi Sándor Zsolt, fogorvos, Miskolc

A fehérítő módszerek lehetnek:

  • rendelői, vagy gyors fehérítés
  • otthoni fehérítés

Rendelői, vagy gyorsfehérítés

Egy pH semleges gél kerül a fogakra amit fénnyel és/vagy kémiai úton aktiválunk. Az elszíneződéstől függően 3-4x 15-20 perces kezeléseket alkalmazunk mialatt Ön pihenhet. A kezelés végeztével 3-8 árnyalattal lesz világosabb a fogszíne.

Az eredmény függ a kiindulási árnyalattól, a behatási időtől és a koncentrációtól. A sárgásbarna elszíneződések jobban reagálnak, mint az átlátszó élű kékesszürkék.

Az eljárás tökéletesen biztonságos, nem károsítja a fogakat, töméseket és a koronákat, és ezeket nem is fehéríti (csak a természetes fogakat). A módszer hátránya, hogy a fogak átmenetileg érzékennyé válhatnak. Hogy kinél mennyire, ezt elsőre sajnos nem lehet megjósolni. Ez az érzékenység csökkenthető, ha a fogkőeltávolítást legalább 1 héttel korábban elvégezzük, valamint speciális ACP tartalmú fogkrémet hsználunk 3-14 napig a fehérítés előtt.

A fogfehérítés hosszú távú sikere nagymértékben függ a páciens kooperativitásától és életvitelétől, láncdohányos, lánckávés pácienseknél nehéz megjósolni az eredményt és annak tartósságát.

A fehérítésnek kitett zománcfelszín magától regenerálódik 3-5 nap alatt. Ez idő alatt kerüljük a színes ételek és italok fogyasztását.

Nem szabad fogat fehéríteni, ha nem megfelelő a szájhigiénie, rosszul záró tömések illetve lyukas fogak vannak. terhesség alatt óvatosságból nem ajánlott, bár sem mutogén, sem genotoxikus hatása nincs a fehérítőnek. Ugyancsak nem javasolt a fogfehérítés rögzített fogszabályozót viselőknek.

Fontos megjegyezni, hogy bármely alkalmazási formát is nézzük, a fogfehérítők 10-14 napig nagymértékben csökkentik a fehér tömésekhez használt ragasztók kötéserejét. Ezért fehérítés után 2 hétig nem készítünk fogszínű restaurációt.

Otthoni fehérítés

Az Ön fogairól készült minta alapján a fogtechnikus mélyhúzott műanyag sínt készít. Ebbe kell a fogfehérítő zselét nyomni, majd a sínt a fogaira helyezni. Az anyag koncentrációjától függően 2-5 órán keresztül kell viselni. A kezelés ideje átlagosan 14 nap. Ezalatt a fogak 5-6 árnyalatnyit világosodnak.

A sínes kezelés teljes időtartalma alatt (14 nap) és az azt követő 5 napon keresztül le kell mondani a színező ételek és italok fogyasztásáról, valamint a dohányzásról.

Sötét fogszín esetén az otthoni fehérítést érdemes kiegészítő kezelésnek választani a rendelői fogfehérítés után.